Вълната от грип и от остри респираторни заболявания (ОРЗ) се надигна

...
Вълната от грип и от остри респираторни заболявания (ОРЗ) се надигна
Коментари Харесай

Математик изчисли кога се очаква пикът на грипната вълна у нас

Вълната от грип и от остри респираторни болести (ОРЗ) се надигна в няколко области на страната, като се чака пикът ѝ да е края на януари или при започване на февруари.

Резултатите са безапелационни – да и това би трябвало да стане преди всички деца да се разболеят

Това сподели за Българска телеграфна агенция математикът проф. Огнян Кунчев от Института по математика и информатика към Българската академия на науките. По думите му към този момент се вземат ограничения в страната и се чака размера на този пик от болни от грип и от остри респираторни болести да е по-малък.

Данните от преди два дни посочваха, че се чака да има по 25 000 инфектирани дневно от грип и от ОРЗ, само че откакто бяха въведени ограничения в Пловдив, Габрово, Смолян, се окачва заболелите да не са толкоз доста и да са към 20 000 на ден.

В едно от учебните заведения в Бургас от 900 ученика - 116 през вчерашния ден са били заболели

" Необходимо е да има ограничения в учебните заведения и в градския превоз, а в лечебните заведения да се поставят маски, тъй като и да не си болен от грип, в случай че чакаш няколко часа пред лекарския кабинет, ще се разболееш ", съобщи математикът.

В България има втора вълна от COVID-19 след тази от есента на предходната година

" Сега в България има втора вълна от ковид, а имаше една " вълничка " от главен вид през октомври-ноември на 2023 година и тя приключи с един подвариант на " Омикрон ". У нас в този момент има различен подвариант на " Омикрон ", който не се прекара толкоз тежко и доста от заболелите не се записват - не се изследват. Според лекари обаче има към 200 постковидни положения, при които болестта може да се прекара релативно леко, само че се появяват по-късно разнообразни затруднения - белодробни, отмалялост, болки в мускулите и в ставите. Най-често тези постковидни положения са свързани с проблеми в дихателната и в кръвоносната система ", изясни Огнян Кунчев.

На въпрос дали сегашната грипна вълна е по-голяма от тази през предходната година поради потискането ѝ от ковид, математикът отговори, че от огромно значение е носенето на маски и хората да обръщат повече внимание на разграничаването в затворени пространства.

Попитан докога се чака да продължи тази грипна вълна, математикът предвижда, че ще продължи до края на април или до май, само че ще понижава гладко. 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР